sobota 21. novembra 2015

Mandľové sušienky s karí.

Na 2 plechy (asi 60 ks) potrebujeme: Cesto - 50 g čerstvého zázvoru, 2 ČL mletého karí korenia, 100 g mletých mandlí, 100 g tvrdého strúhaného syra, 170 g hladkej múky, 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva, 1/2 ČL soli, 1 vajce, 100 g zmäknutého masla Ešte potrebujeme: plech na pečenie, papier na pečenie, strúhadlo, potravinársku fóliu Príprava: Na prípravu cesta olúpeme a nastrúhame zázvor a zmiešame ho s karí, mandľami a syrom. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok a soľ. Pridáme zmes mandlí, zázvoru, karí a syra, vajce a maslo alebo margarín. Ručne vypracujeme hladké cesto. Potom cesto krátko premiesime na pracovnej doske poprášenej múkou. Z cesta vytvarujeme dva hranoly s dĺžkou asi 23 cm, zabalímeho ho do potravinárskej fólie a asi na 2 hodiny uložíme do chladničky. Hranoly vybalené z fólie nakrájame ostrým nožom na štvorčeky so šírkou asi 1/2 cm. Hranolom pritom otáčame, aby odkrojené štvorčeky boli súmerné. Štvorčeky naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Plech vložíme do rúry a pečieme asi 15 minút v predhriatej rúre na 180 C. Sušienky stiahneme aj s papierom na pečenie z plechu na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť. K vínu. Zdroj: Dr. Oetker, Pečieme s láskou 6, expresné pečenie.

Mrkvové rezy s vlašskými orechami.

Potrebujeme: 250 g vlašských orechov, 300 g celozrnnej hladkej pšeničnej múky, 2 ČL jedlej sódy, 500 g mrkvy, 170 g hnedého cukru s melasou, 150 g hrozienok, 4 vajcia, 50 ml oleja, 200 ml srvátky, 250 ml šľahačky, 1 stužovač, 200 ml smotanového bieleho jogurtu. Zomelieme 250 g vlašských orechov a zmiešame ich s 300 g celozrnnej pšeničnej múky s 2 ČL jedlej sódy. Najemno nastrúhame 500 g mrkvy a vmiešame ju do 170 g hnedého cukru s melasou (ak je stvrdnutý, najskôr ho musíme rozpustiť v troche vody). K mrkve pridáme 150 g umytých hrozienok. Do peny vyšľaháme 4 celé vajcia a pomaly zašľaháme 50 ml slnečnicového oleja a 200 ml srvátky. Múku s orechami zmiešame s mrkvou a nakoniec vmiešame našľahané vajcia. Pečieme na vymastenom plechu pri 170 C asi 60 minút. Necháme vychladnúť a potrieme krémom (250 ml šľahačky vyšľaháme so stužovačom a vmiešame 200 ml smotanového jogurtu a dve lyžice práškového cukru.) Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu.

RACIO: Slnečnicové sušienky s tekvicovými semienkami.

Potrebujeme: Na cesto - 40 g masla, 170 g slnečnicových semienok, 100 g tekvicových semienok, nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna, 120 g hnedého cukru, 20 g hladkej špaldovej múky, 1 žĺtok Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm), papier na pečenie Príprava: Na prípravu cesta rozpustíme v kastróliku maslo a necháme vychladnúť. Zmiešame slnečnicové a tekvicové semienka, citrónovú kôru a šťavu, cukor, múku, rozpustené maslo a žĺtok. Cesto nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Plech vložíme do rúry a pečieme - asi 12 minút v predhriatej rúre na 180C. Plech položíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť. Vlažné rezy opatrne nakrájame nožom na štvorčeky (asi 5x5 cm) a necháme vychladnúť. TIP: Vlažné rezy môžeme posypať nastrúhanou bielou čokoládou. ZDRAVÝ. Zdroj: Dr.Oetker-Pečieme s láskou 6, expresné pečenie.

štvrtok 19. novembra 2015

Mrkvový koláč s višňami.

Potrebujeme: Cesto - višňový kompót bez kôstok (asi 350 g po odkvapkaní), 250 g mrkvy, 180 g hladkej múky, 3 KL kypriaceho prášku do pečiva, 70 g detskej krupice, 1 KL škorice, 100 g mletých mandlí (z Lidla), nastrúhaná kôra z 1 celého citróna, 120 g cukru, 3 vajcia, 200 g roztopeného a vychladnutého masla Na ozdobenie - 100 g práškového cukru, 1-2 PL višňovej šťavy (z kompótu) Ešte potrebujeme: Plech na pečenie (30 x 40 cm), mikroténové vrecko, sitko, strúhadlo Príprava: Na prípravu cesta necháme odkvapkať višne na sitku. Mrkvu umyjeme, ošúpeme a nastrúhame najemno. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, krupicu, škoricu a mandle. Pridáme strúhanú mrkvu, citrónovú kôru, cukor, vajcia a maslo a spracujeme dohladka. Nakoniec vmiešame višne. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Plech vložíme do rúry a pečieme. (v predhriatej elektrickej rúre na 180C asi 30 minút). Plech položíme na kuchynskú mriežku. Na ozdobenie zmiešame práškový cukor s 1-2 PL višňovej šťavy tak, aby vznikla hustá poleva. Polevou ozdobíme ešte horúci koláč. Necháme vychladnúť. Šťavnatý :) Zdroj: Dr. Oetker Pečieme s láskou 6 - expresné pečenie do 20 minút.