pondelok 15. júna 2015

Koláč s ovocným džemom a kokosovým snehom.

Potrebujeme: 250 g zmäknutého masla (Hery), 150 g práškového cukru, 6 vajíčok, 300 g polohrubej múky, 3 ČL kypriaceho prášku do pečiva, 1 PL kakaa, maslo a múku na vymastenie plechu, marhuľový džem, 200 g kryštálového cukru, 150 g strúhaného kokosu Ako na to: Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme mixérom dopenista. Potom k nemu po jednom zašľaháme žĺtky. V miske zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao. Vareškou vmiešame sypkú zmes po častiach k maslovo-žĺtkovej zmesi. Ak je cesto príliš tuhé, môžeme ho zriediť trochou mlieka, ktoré pridáme do zmesi po lyžiciach. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vytretý maslom a vysypaný múkou. Cesto potrieme väčším množstvom marhuľového džemu. V chladničke ho necháme odstáť asi 30 minút. Medzitým vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Po častiach do snehu za stáleho šľahania prisypeme kryštálový cukor a šľaháme, až kým sa kryštáliky cukru úplne nerozpustia. Na záver do snehu zľahka vmiešame strúhaný kokos. Kokosový sneh natrieme na odstáty koláč. Rúru predhrejeme na 100C. Koláč vložíme do rúry a teplotu zvýšime na 180C. Pečieme asi 35-40 minút. Je vynikajúci! :) Zdroj: Cukráreň podľa Adriany Polákovej.

streda 10. júna 2015

Ovocný koláč s krémom.

Potrebujeme: 7 žĺtkov, 4 bielka, 100 g práškového cukru, 1 citrón, 1 PL oleja, 100 g + 1 PL hladkej múky, 1 ČL kypriaceho prášku, 1 kg ovocia (jahôd, malín, borovníc), 1/8 l mlieka, 1 PL krupicového cukru, 250 ml smotany na šľahanie, 1 stužovač Do hustej peny ušľaháme 4 žĺtka, 100 g práškového cukru a kôru a šťavu z jedného citróna, postupne vmiešame 1 lyžicu oleja, 100 g hladkej múky, 1/2 ČL kypriaceho prášku a tuhý sneh zo 4 bielkov. Vymažeme stredný plech maslom a vysypeme hrubou múkou, rozotrieme do neho cesto a pečieme vo vyhriatej rúre na 170C asi 15-20 minút. Na vychladnuté cesto navrstvíme ovocie a prikryjeme krémom: Vo vodnom kúpeli dohusta ušľaháme 1/8 mlieka, 3 žĺtka, lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky. Odstavíme a šľaháme do vychladnutia. Vmiešame 250 ml šľahačky vyšľahanej so stužovačom. Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu.