piatok 28. novembra 2014

Medový tvarohovník.

Cesto na veľký plech: 300g hladkej múky, 1 vajce, 1 žĺtok, 15 ml rumu, 1 ČL sódy bicarbóny, 1 PL medu, 50 g masla, 100 g práškového cukru, Plnka: 750 g tvarohu, 2 vajcia, 50 g masla, 2 balíčky vanilínového cukru, 100 g práškového cukru Poleva: veľká várová čokoláda, 100 g Cery Postup: Vo veľkej mise spolu zmiešame preosiatu múku, rozšľahané vajce a žĺtok, rum, sódu-bicarbónu, med, rozpustené maslo a práškový cukor. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Na pomúčenej doske obe časti rozváľkame na veľkosť plechu, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a obe časti upečieme v rúre vyhriatej na 180C. V mise zmiešame tvaroh, vajcia, maslo a oba druhy cukru na hladkú plnku. Po upečení oba pláty cesta necháme úplne vychladnúť. Na jeden plát nanesieme tvarohovú plnku a zakryjeme druhým plátom. Jemne pritlačíme. Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a polejeme ňou vrch koláča. Dáme stuhnúť do chladu. Pred podávaním nakrájame na kocky a podávame. Zdroj: Upravené podľa Nového času pre ženy 47.

sobota 15. novembra 2014

Luxusný jablkový koláč.

Suroviny Cesto: 200 g múka polohrubá 200 g cukor kryštálový 4 ks vajcia 1 dcl mlieko 1 dcl olej 1 bal.prášok do pečiva 1 pl kakao 5 ks jablká 150 g orechy vlašské Smotanova zmes: 250 ml smotana šlahačková 2 ks vajcia 100 g cukor kryštálový 1 bal.cukor vanilkový Čokoládová poleva: 1 bal.čokoláda horká 1 téglik smotana šlahačková Postup prípravy receptu 1Žĺtky s cukrom a olejom vymiešame do peny, pridáme múku s práškom do pečiva, kakao, mlieko a nakoniec primiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený plech a po celej ploche na surové cesto navrstvíme nastrúhané jablká a posypeme ich nahrubo nasekanými orechmi. Pečieme 20 min pri 200 stupňoch. 2Smotanová zmes: Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny pridáme šľahačkovú smotanu a premiešame. Čiastočne upečený koláč vyberieme po 20tich minútach z rúry a polejeme smotanovou zmesou. Dáme spať do rúry a pečieme ďalších 20 minút. 3Po upečení vyberieme koláč z rúry. Zohrejeme si asi polovicu šľahačkovej smotany a roztopíme v nej asi polovicu čokolády. Ak sa vám bude zdať, že je polevy málo prilejte ešte smotanu a pridajte čokoládu. Poleva by nemala byť ani veľmi hustá ani riedka. Polejte ňou celý koláč a nechajte stuhnúť. :-) VYNIKAJÚCI ! :D Zdroj: Internet - varecha.sk

Černoško.

Cesto: 1 kocka margarínu, 1 hrnček cukru, 3 PL kakaa, 1/2 hrnčeka vody, 2 hrnčeky polohrubej múky, 5 vajec, 1 ČL prášku do pečiva. Postup: Vodu, kakao, margarín a cukor privedieme do varu. Po vychladnutí pridáme múku, žĺtky a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme sneh a zamiešame s ostatnými surovinami. Pečieme pri teplote 180C asi 30minút. Rozdelíme na 2 veľké a tenké pláty. Plnka: 1/2l smotany, 10 PL cukru, 2 želé, 1 hrnček vody Postup: Smotanu vyšľaháme s cukrom. Želé rozpustíme vo vriacej vode. Tuhnúce pridáme za stáleho šľahania do smotany. Skladanie zákuska: Cesto - plnka - cesto. Zdroj: 103 zákuskov sestry Anastázie.

Študentská zmes.

Cesto I: 300g hladkej múky, 150g margarínu, 100g práškového cukru, 1 vajce, 1 vanilínový cukor, 1/2 prášku do pečiva, kyslá smotana, slivkový lekvár, sušené ovocie (slivky, brusnice, zázvor, hrozienka...), posekané orechy, mandlové lupienky. Cesto II: 1 kocka margarínu, 200g cukru, 200g polohrubej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 6 vajec, 6 PL kyslej smotany, 100g mletých vlašských orechov Postup: Cesto I: Margarín s múkou a práškom do pečiva posekáme nožom. Pridáme vajce, práškový cukor, vanilínový cukor a zľahka rukami spracujeme, pričom pridávame smotanu podľa toho, koľko cesto prijme. Cestom vyložíme plech na pečenie. Na cesto natrieme slivkový lekvár, vrstvu sušeného ovocia, posekané orechy (môžeme aj šťavu z citróna). Cesto II. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s margarínom a cukrom. Za stáleho miešania pridávame ostatné suroviny. Opatrne primiešame sneh z bielkov. Zmesou zalejeme cesto I. so sušeným ovocím a s orechami. Pečieme pri teplote 150C približne 40 minút. Zdroj: 103 zákuskov sestry Anastázie. Zaujímavý - netradičný :)

štvrtok 6. novembra 2014

Snehový jablčník.

Cesto: 7 žĺtkov, 3 ČL kypriaceho prášku do pečiva, 170 g práškového cukru, 100 ml oleja, 100 ml mlieka, 140 g polohrubej múky, 3 PL kakaa, 1 jablko pokrájané nadrobno. Sneh: 7 bielkov, 150 g krupicového cukru, 5-6 postrúhaných jabĺk Postup: Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom. Prilejeme mlieko, olej, pridáme preosiate kakao, múku s kypriacím práškom do pečiva, nadrobno pokrájané jablko a spolu premiešame. Cesto rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Medzitým jablká očistíme a postrúhame. Bielky vyšľaháme dotuha s krupicovým cukrom, pridáme postrúhané jablká a zľahka premiešame. Snehovú plnku natrieme na upečené cesto a spolu zapečieme vo vyhriatej rúre. Po vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom a ozdobíme lístkami mäty. Zdroj: Báječná žena 40/2014

Pudingovo-jablkové kocky.

Suroviny: Cesto - 3 poháre (1 pohár 250 ml) polohrubej múky, 1 pohár práškového cukru, 1 vajce, 2 PL kyslej smotany, 2 PL kakaa, 1 prášok do pečiva, 250g masla Plnka - 750 ml mlieka, 3 balíčky vanilínového pudingu v prášku, 5 PL cukru, 1 kg jabĺk Postup: Múku, práškový cukor. vajce, kyslú smotanu, kypriaci prášok, kakao a rozpustené maslo spracujeme na cesto. Rozdelíme ho na dve časti. Jednu časť cesta rozváľkame na pomúčenej doske a prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Na cesto poukladáme očistené jablká nakrájané na štvrtky. Z mlieka, vanilkových pudingov a z krupicového cukru uvaríme puding. Horúci puding rozotrieme na jablká a prikryjeme druhou časťou rozváľkaného cesta. Vložíme do rúry vyhriatej na 180C a upečieme. Zdroj: Báječná žena 40/2014.