nedeľa 14. septembra 2014

Tvarožník s ovocím.

Na 1 veľký plech potrebujeme: 500g Hery, 600g hladkej múky, 425g práškového cukru, 800g bobuľovitého ovocia, 250g jahodového džemu, 2 PL kukuričného škrobu, 1 balíček vanilínového cukru, soľ, 2 vajcia, 500g nízkotučného tvarohu, 1 balíček vanilkového pudingu, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL práškového cukru Postup: 350g Hery pomaly rozpustíme (pozor, nesmie byť horúce). Preosiatu múku a 300g práškového cukru zmiešame z rozpusteným maslom. Suroviny spracujeme tak, aby vznikla masa s drobivou konzistenciou - ako posýpka. Tretinu posýpky odoberieme a odložíme na neskôr. Zo zvyšku vypracujeme pevné cesto, ktoré rozváľkame na veľkosť plechu. Vyváľkané cesto prenesieme na vymastený plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 190C a pečieme 12 až 15 minút. Jahodový džem dobre vymiešame s lyžicou teplej vody. Ríbezle, maliny a čučoriedky krátko opláchneme a necháme dôkladne odkvapkať. Bobuľky ríbezlí otrháme z vetvičiek a zmiešame s malinami a čučoriedkami. Ovocie zmiešame s jahodovým džemom a posypeme kukuričným škrobom. Všetko zľahka premiešame. Zvyšok zmäknutej Hery a práškového cukru zmiešame s vanilínovým cukrom a so štipkou soli. Vymiešame hladký krém. Postupne vmiešame obidve vajcia. Pridáme tvaroh, pudingový prášok a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešame. Na predpečené cesto striedavo poukladáme kôpky ovocnej masy a kôpky tvarohového krému. Posypeme posýpkou, ktorú sme si odložili. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme ešte 40 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť. Pred servírovaním ho posypeme práškovým cukrom.