nedeľa 19. mája 2013

Marhuľový zákusok.

Cesto: 1 rastliný tuk, 6 vajec, 200 g práškového cukru, 250 g polohrubej múky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 PL kakaa, 3 PL šťavy z marhúľ
Plnka: 500 ml šťavy zo sterilizovaných marhúľ, 2 Zlaté klasy, 250 g masla, 5 PL cukru, kompótové marhule z 2 pohárov (0,7 l), nastrúhaná čokoláda na ozdobenie (poleva)

Cesto: Rastliný tuk vymiešame so žĺtkami a s cukrom dopenista. Pridáme preosiatu múku premiešanú s práškom do pečiva a zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti. Prvú upečieme na hlbšom plechu vystlanom papierom na pečenie. Do druhej časti cesta pridáme kakao zmiešané so šťavou z marhúľ, vymiešame a rovnako upečieme. Na prvé upečené cesto nahusto naukladáme kompótové marhule a prikryjeme druhým plátom cesta. (Ak sú marhule tvrdšie - radšej ich rozmixujeme na kašu a tú potom natrieme na prvé cesto).

Plnka: Marhuľovú šťavu a 2 Zlaté klasy uvaríme na hustú kašu a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a postupne pridávame kašu. Dobre spolu vymiešame. Plnkou natrieme upečený a vychladnutý zákusok a navrch nastrúhame čokoládu (alebo zalejeme polevou).

Zdroj: Recepty zo živote 16

utorok 14. mája 2013

Smotanový koláč s tvarohom.

Cesto: 3 vajcia, 200 g práškového cukru, 300 g polohrubej múky, 500 ml pochúťkovej smotany (alebo smotanového jogurtu), 1 PL sódy-bicarbóny, 2 ČL kakaa, 100 ml oleja.
Plnka: 500 g tvarohu, 2 žĺtky, 4 PL práškového cukru, 1 PL maizeny

Suroviny na cesto pomaly vymiešame na redšiu hmotu a rozdelíme na polovice. Prvú vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Tvaroh vymiešame s cukrom, žĺtkami a maizenou na vláčnu hmotu. Malé kôpky plnky kladieme lyžičkou na cesto a na ne vylejeme druhú polovicu cesta. Pečieme asi 45 minút.

Jemný a lahodný zákusok ku káve:)

streda 1. mája 2013

Rýchly rebarborový koláč.

Cesto: 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček cukru, 1 balíček prášku do pečiva, 3 vajcia, mlieko podľa potreby - aby sa cesto lialo, 0,5 hrnčeka oleja, 1 biely jogurt
1 kg očistenej rebarbory, nakrájanej na 1 cm kúsky, posypané cukrom a stečené.
Posýpka: 5 dg masla, 5 PL cukru, 6 PL hrubej múky.

Suroviny na cesto vymiešame a nalejeme do múkou vysapaného plechu. Poukladáme naň rebarboru a posypeme zmiesenou posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút.