sobota 23. februára 2013

RACIO: Čoko-chilli sušienky :)


INGREDIENCIE:


  •  240 g celozrnnej špaldovej múky
  • 50 g jemných celozrnných ovsenných vločiek (napríklad z LIDLa)
  • 60 g masla
  • 2 celé vajíčka
  • 90 g hnedého cukru
  • 70% celá horká čokoláda + ešte 1 na polevu
  • 1/2 balíka kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
  • 2 PL kakaa
  • 100 ml teplej vody                                                                                                                                                                    Postup:
    Celé vajíčka šlaháme asi 5 minút, pridáme cukor a následne šlaháme ďalších 5 minút. Vznikne nám krásna pena.Počas šlahania prilievame pomaly roztopenú horkú čokoládku, v ktorej sme tiež rozpustili 60 g masla. Pomaly a za stáleho miešania, aby sa nám vajíčka nezrazili.Následne vmiešame sypkú zmes - múku premiešanú s kakaom, kypriacim práškom do pečiva a s vločkami. Odvážlivci môžu skúsiť pridať aj štipku čilli - 1/2 ČL. Podľa potreby pridávame teplú vodu, aby bolo cesto vláčne, budeme ho totiž plniť do plniaceho vrecka a vytláčať na papier na pečenie...alebo urobíme ČL kôpky na plech vystlaný fóliou na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180C asi 15 minút. 

    Recept prevzatý z fitrecepty.sk :)




  • štvrtok 21. februára 2013

    Kokosový zákusok a´la nanuk Eskimo :)

    Potrebujeme: 4 vajcia, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 KL prášku do pečiva, 3 PL kakaa
    Plnka: 500 ml mlieka, 2 ks kokosového pudingu, 150 g masla, 1 kyslá pochúťková smotana, 150 g cukru

    Postup: Vajcia našľaháme s cukrami dopenista. Pridáme mlieko, prišľaháme olej, prešľaháme. Nakoniec primiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom a s práškom do pečiva. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri teplote 180C asi 25-30 minút. Špáradlom vyskúšame, či je už cesto hotové, vyberieme a necháme vychladnúť. Medzi tým si pripravíme plnku. Uvaríme kokosový puding s cukrom. Zamiešame ešte do horúceho maslo a necháme vychladnäť. Nakoniec do maslového pudingu vmiešame kyslú smotanu. Plnku natrieme na upečený korpus. Ozdobíme čokoládovou polevou.

    Zaujímavá, netradičná chuť pripomínajúca niekdajšie Eskimo :)

    nedeľa 3. februára 2013

    Jablkový okrúhly koláč.

    Potrebujeme: 220 g polohrubej múky, 1 ČL kypriaceho prášku, 1/2 ČL sódy bicarbóny, 40 g kukuričného škrobu Gustin, 100 g zmäknutého masla, 130 g práškového cukru, 2 ČL vanilínového cukru, 3 vajcia, 50 g posekaných (alebo pomletých) orechov, 500 g ošúpaných jabĺk, 2 ČL škoricového cukru na posypanie, maslo na vymazanie formy a 20 g masla na koláč, 50 g hnedého cukru, soľ.

    Preosiatu múku zmiešame s kypriacím práškom, so sódou bicarbónou a s kukuričným škrobom. Pridáme štipku soli a premiešame. Zmäknuté maslo s práškovým a vanilínovým cukrom vyšľaháme do peny. Primiešame vajcia, pridáme pripravenú sypkú zmes, posekané orechy a premiešame.
    Rúru vyhrejeme na 175C. Cesto rozotrieme do vymastenej formy. Na cesto naukladáme mesiačiky jabĺk, posypeme zmesou hnedého a škoricového cukru, obložíme vločkami masla a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 25 minút. Pocukrujeme.


    Zdroj: Dobré jedlo Október 2012

    Marikin MANDĽOVNÍK :)

    Cesto: 500 g hl. múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 90 g práškového cukru, 250 g Hery, 6 žĺtok
    Bezé:  2x  (3 bielka, 130 g práškového cukru, 1 PL Solamylu)
    Krém: 1 l mlieka, 3 Zlaté klasy, 100 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 250 g masla
    - 500g dobre hustého slivkového lekváru
    - mandľové lupienky

    Postup:
    1. Všetky suroviny na cesto zamiesime na stole a rozdelíme na dve polovice.
    2. Z bielok ušľaháme (2x) tuhý sneh a po lyžičkách pridávame práškový cukor, stále šľaháme. Nakoniec zamiešame Solamyl.
    3. Formy na plech 40x30cm vyložíme papierom na pečenie. Každé cesto natrieme dobre nahusto lekvárom,potom naň navrstvíme bezé a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme pri teplote 175C 40 minút !!!
    (Ak pečiete ako ja na dvakrát, druhé bezé šľahajte až tesne pred dopečením prvého cesta, aby vyšľahané bielka nespadli.)
    4.Uvaríme sladký puding a ešte do horúceho zamiešame celé maslo.
    5.Ešte teplým krémom spojíme oba upečené pláty.


    PERFEKTNÝ! :))) ... Marika, ďakujeme:)

    piatok 1. februára 2013

    RACIO: Keksy z ovsených vločiek.

    Potrebujeme:
    100 g masla, 100 g polohrubej celozrnnej (špaldovej) múky, 1/2 ČL prášku do pečiva -bezfosfátového, 1 ČL sódy-bicarbóny, 2 vajcia, 100 g trstinového hnedého cukru, 150 g ovsených vločiek (jemných). 50 g horkej 73% čokolády.

    Z uvedených prísad zamiesime tuhé cesto (môžeme pridať mlieko ak je veľmi mrvivé) a nakoniec do cesta zamiesime nadrobno nasekanäú čokoládu. Z cesta tvarujeme guličky (3 cm) a ukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech - ďalej od seba. Guličky sa počas pečenia roztečú. Pečieme v rúre asi 15- 20 minút pri teplote 180C.

    Výborné a zdravé:)