sobota 29. decembra 2012

RACIO: Zázvorový vianočný koláč.

Potrebujeme: 300 g medu, 100 g melasy, 200 g masla, 4 vajcia, 250 g hnedého cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 200 g kandizovaného zázvoru, 600 g hladkej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 ČL mletého zázvoru (alebo 100 g nastrúhaného čerstvého zázvoru), 1 PL perníkového korenia, 4 PL rumu, 125 ml smotany na šľahanie, múka a tuk na vymastenie plechu.

Postup: V hrnci rozpustíme asi 400 g medu, melasu a na kocky nakrájané maslo. Zmes dôkladne premiešame a necháme vychladnúť. Osobitne vyšľaháme vajcia, hnedý cukor (50 g) a vanilínový cukor. Zázvor nasekáme nadrobno. Všetko spolu spojíme. V ďalšej mise zmiešame múku s práškom do pečiva, mletým zázvorom a perníkovým korením. Sypkú zmes postupne s rumom zapracujeme do medovej a vaječnej zmesi. Pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu 30-35 minút. Koláč bude po vybratí z rúry ešte mäkký.
V panvici skaramelizujeme 200 g hnedého cukru, prilejeme smotanu a 2 minúty povaríme.Potom polevu nalejeme na koláč a ihneď ju stierkou rozotrieme. Koláč necháme 30 minút odstáť a potom ho vlhkým nožom nakrájame na kocky. Pred servírovaním skaramelizujeme 4 PL cukru, necháme ho mierne vychladnúť, aby vznikol sirup. Na papier na pečenie urobíme pomocou varešky z karamelu mriežky, necháme vychladnúť a kúskami potom ozdobíme koláč.

VÝBORNÝ pre každého kto miluje zázvor! :)

piatok 28. decembra 2012

Výborné mäkké medovníčky.

Potrebujeme: 

2vajcia
skorica pol kavovej lyzicky
citronova kôra..nastruhat
50dg hladkej muky
12dg medu asi 3 velke lyzice
19dg praskovy cukor
12,5dg tuku-hera...
1ks pernikove korenie-vid navod na druhej strane
1 m lyzicka sody bicarbony

Postup:

Spracujeme cesto, nechame 1 hod odstat v chlade, rozvalkame na 1/2-az 1cm hrubku, natrieme rozslahanym vajcom, povykrajujeme a podavame navrch oriesok - pecieme v horucej rure na vymastenom plechu alebo na papieri 5 min...
ak nedame oriesok -tak ich pecieme len tak nicím nepotreté, ale po upecní este horuce potrieme rozslahanym vajcom zmiesanym s lyzicou silnej ciernej kavy...nechame uschnut a potom zdobíme ..

Poznámky:

tieto medovnicky su mäkke hned a potom este velmi dlho môzeme ich aj zdobit vtedy oriesok nedame

Výborné oškvarkové pagáčiky.


Potrebujeme: 500g hladkej múky špeciál, 3 žĺtky, 1 lyžičku soli, 50g rastlinného tuku, 50g droždia, 300g pomletých oškvariek-1/3 len nadrobno posekáme, téglik pochúťkovej kyslej smotany, vajce, 200 ml mlieka, trochu cukru.

Postup:
V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie. Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ. Vypracujeme cesto, rozváľkame ho a potrieme oškvarkami, preložíme ho potom ešte napoly a necháme 20 minút podkysnúť. Opäť rozvalkáme, preložíme a necháme podkysnúť. Opakuj 3 razy. Na štvrtý raz cesto rozváľkame na hrúbku 3 cm a vykrajuj pagáčiky.Nakoniec môžme vrch pagáčikov posypať rascou.
Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej na na 220 °C do rúry pokiaľ sa nespraví zlatistá kôrka na povrchu.

Pagáčiky sa hodia aj ako slané pečivo ku vínu . Tak dobrú chuť!

Zdroj: Prevzaté z internetu.