sobota 27. októbra 2012

Jablkovo-pudingový koláč.

Na cesto: 200 g hladkej múky, kôra z 1/2 citróna, 1/2 Kypriaceho prášku do pečiva, 50 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 100 g Hery, 1 vajce
Na plnku: 2 pudingy s vanilkovou príchuťou, 80 g práškového cukru, 500 ml pomarančovej šťavy (alebo džúsu), 5-8 kyslejších jabĺk
Poleva: hotová - Dr. Oetker, alebo šľahačková: 2 šľahačky v prášku Dr. Oetker, 250 ml mlieka, trochu kakaa na posypanie

Na dosku nasypeme všetky odvážené sypké suroviny na cesto, citrónovú kôru, pridáme kúsky margarínu alebo masla, vajce. Najprv pomocou noža, po chvíli ručne vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade  do tej doby, než pripravíme náplň.
Na prípravu náplne olúpeme a na hrubom strúhadle nastrúhame jablká. Z pudingového prášku, cukru a pomarančovej šťavy alebo džúsu uvaríme puding. Za občasného  zamiešania necháme vychladnúť a vmiešame nastrúhané jablká.
Na pomúčenej doske z cesta vyváľkame plát o veľkosti plechu 30 x 40cm. Plát pomocou valčeka prenesieme na vymastený a vysypaný plech, rovnomerne naň rozotrieme náplň a plech vložíme do predhriatej rúry piecť. Čas pečenia: 30-35 minút. Po upečení necháme celkom vychladnúť. Nalejeme naň polevu.
Alebo urobíme šľahačku: Podľa návodu pripravíme šľahačku, ale iba s množstvom mlieka udaným v recepte, natrieme na koláč a cez sitko posypeme kakaom. Necháme 2-3 hod. v chlade a krájame na porcie. Uchovávame v chlade.
Tip: Na posypanie môžno použiť i mleté orechy a môžeme použiť i puding so smotanovou príchuťou.

Pre deti ako stvorený! :)

utorok 2. októbra 2012

Linecký jablkový koláč.

Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 200 g mletých orechov (alebo lieskovcov), 1/2 ČL kypriaceho prášku, štipku soli, 1 ČL citrónovej kôry, 1/2 ČL mletej škorice, 200 g práškového cukru, 150 g Hery, 1 vajce, 6 PL mlieka, 2 PL kakaa, 2 tortové oblátky, 300 g jablkového pyré

Preosiatu múku s kypriacím práškom zmiešame s pomletými orechami a so štipkou soli. Pridáme nastrúhanú kôru, škoricu, práškový cukor, Heru, vajce, mlieko a kakao. Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 30 min. do chladu. Rúru vyhrejeme na 180C. Formu na pečenie (priemer 26 cm) vymastíme. Z cesta odoberieme asi dve tretiny a na pomúčenej doske rozváľkame na hrúbku prsta do tvaru kruhu. Rozváľkaným cestom vyložíme pripravenú formu. Vytvarujeme asi 3 cm vysoký okraj, ktorý mierne pritlačíme k bokom formy. Z tortových oblátok vystrihneme 2 kruhy s trochu menším priemerom, ako je priemer formy. Položíme ich na cesto a na ne rozotrieme jablkové pyré. Zvyšok cesta rozváľkame a radielkom pokrájame na 1,5 cm široké pásy. Na spôsob mriežky ich poukladáme na koláč, ktorý vložíme do stredu vyhriatej rúry. Pečieme asi 45 minút. Pred podávaním koláč posypeme práškovým cukrom.


Zdroj: Dobré jedlo Október 2012