piatok 28. septembra 2012

Kypré české buchty.

Potrebujeme: 520 g polohrubej múky, 40 g droždia, 60 g krupicového cukru, 280 ml mlieka, štipku soli, 2 žĺtky, 80 g masla, 1 balíček vanilínového cukru, 2 PL rumu, pol ČL citrónovej kôry, hladká múka na posypanie dosky - aj roztopené maslo na vymastenie pekáča a potretie bucheit.

Do malej misky dáme 1PL múky, rozdrobené droždie, trochu cukru a niekoľko lyžíc vlažného mlieka. Pripravený kvások necháme na teplom mieste vykysnúť. Do veľkej misy dáme zvyšnú  preosiatu múku zmiešanú so štipkou soli, uprostred urobíme jamku a dáme do nej žĺtky, cukor, rum a vlažné mlieko. Zo surovín vymiesime vláčne nelepivé cesto (mlieko doporučujem pridávať postupne). Poprášime zľahka múkou a pod utierkou na teplom mieste necháme kysnúť asi hodinu.
Vykysnyté cesto znovu premiesime a vyklopíme na kuchynskú dosku vysypanú múkou. Cesto rozváľkame na plát hrubý asi 1 cm a pokrájame na štvorce. Do stredu každého dáme plnku (lekvár). Rohy štvorcov spojíme a rukami vytvarujeme buchty, ktoré z každej strany potrieme roztopeným maslom a uložíme vedľa seba do vymasteného pekáča. Buchty necháme 10 minút kysnúť. Pečieme v rúre predhriatej na 180C dozlatista. Upečené buchty posypeme preosiatym práškovým cukrom.

4x plnka do buchiet:
LEKVÁROVÁ - najjednoduchšia je plnka zo slivkového lekváru. Lekvár dajte pred použitím do chladničky, aby bol dobre vychladený, potom z neho lyžičkou odoberajte kúsky. Studený lekvár pri pečení nebude vytekať z buchiet.
TVAROHOVÁ - tvaroh rozmiešajte so žĺtkom, s vanilínovým cukrom a podľa potreby oslaďte práškovým cukrom. Ak je tvaroh príliš tuhý, zrieďte ho trochou mlieka.
TVAROHOVO-JABLKOVÁ - potrebujete 200 g mäkkého tvarohu, 40 g práškového cukru, 1 bielok, 60 g umytých hrozienok, 1/2 lyžičky citrónovej kôry, 3 olúpané jablká bez jadierok,m 2 ČL citrónovej šťavy a trocha mletej škorice. Tvaroh vyšľahajte s cukrom a bielkom, pridajte nahrubo, premiešajte so škoricou a pokvapkajte citrónovou šťavou. Do stredu každého štvorca vykrojeného z cesta dajte lyžičku tvarohovej plnky a trochu ochutených jabĺk.
MAKOVÁ - asi 100 g mletého maku prevarte s trochou mlieka, ochuťte cukrom, citrónovou kôrou alebo citrónovou arómou. Do tejto  plnky môžete pridať aj trochu slivkového lekváru alebo kakaa.

Zdroj: Dobré jedlo Október 2011

Terezkine muffiny II. (plnené nutelou)

Potrebujeme: (12 kusov:)
  • Nugeta / nutella 50 g
  • Múka polohrubá 250 g
  • Kypriaci prášok 2 čajová lyžička
  • Sóda bikarbóna 1 čajová lyžička
  • Vajce 1 ks
  • Cukor práškový 125 g
  • Vanilkový cukor 1 balíček
  • Olej 80 ml
  • Smotana kyslá 300 ml
  • Mlieko 1 dcl
  • Kakao 1 polievková lyžica

Do misy dáme múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
Do druhej misy vajce, práškový a vanilkový cukor, olej a smotanu. Všetko premiešame.
Obe zmesi zmiešame a pridáme toľko mlieka, aby bolo cesto vhodnej konzistencie. Rozdelíme ho na dve časti a do jednej zamiešame kakao.
Do každej formičky na muffiny dáme asi lyžicu svetlého cesta, do stredu dáme lyžičku nutely a zakryjeme lyžicou tmavého cesta. Môžme robiť jednofarebné - buď svetlé alebo tmavé. Alebo dvojfarebné.
Pečieme 20 minút pri 180 stupňoch.


Zdroj: varíme.sk

Nepečená jablková torta.

Potrebujeme: 800 g jabĺk, 400 ml vody, 6 PL kryštálového cukru, 2 balíčky okrúhlych piškót, 2 balíčky Zlatého klasu, 2-3 PL rumu, hotovú čokoládovú polevu, šľahačku na ozdobenie.


Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca, pridáme vodu (150 - 200 ml podľa konzistencie jabĺk) a cukor a rozvaríme na kašu. Vodu pridávame opatrne, aby vznikla hustá kaša. Krémový prášok rozmiešame v 200 ml vody, nalejeme do jablkovej kaše a povaríme asi 4-5 minút. Dno okrúhlej tortovej formy vyložíme piškótami, pokvapkáme rumom a zalejeme vrstvou teplej jablkovej kaše. Na ňu znova uložíme vrstvu piškót a zalejeme jablkovou kašou. Takto vytvoríme 4 vrstvy (ukončíme jablkovou masou). Tortu dáme vychladnúť a stuhnúť, najlepšie cez noc. Stuhnutú tortu vyberieme z tortovej formy a polejeme čokoládovou polevou. Pred podávaním môžeme ozdobiť šľahačkou.

piatok 14. septembra 2012

Jablkové rezy z lístkového cesta.

Na 1 závin potrebujeme:
600 g jabĺk, 50 g hrozienok, 75 g kryštálového cukru, škoricu alebo 1 škoricový cukor, jedno lístkové cesto, 50 g piškótovej strúhanky, 1 vajce na potretie, 50 g vlašských orechov

Jablká očistíme a nahrubšie nastrúhame. Pridáme umyté a osušené hrozienka, kryštálový a škoricový cukor a premiešame. Lístkové cesto rozváľkame na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Stred cesta po dĺžke posypeme piškótovou strúhankou a ochutenými jablkami. Cesto preložíme tak,aby sa obe časti spojili v strede. Bočné okraje dobre zatlačíme.
Cesto natrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou, posypeme posekanými orechami (ja som ich zomlela a pridala do jablkovej náplne). Pečieme asi 15 minút pri teplote 200C. Ešte teplý koláč pokrájame a posypeme práškovým cukrom.

Zdroj: Dobré jedlo September 2009

Domáce lístkové cesto.

Potrebujeme (cesto sa skladá z 2 častí):
Na tukové cesto: 100 g hladkej múky, 250 g masla alebo rastlinného tuku
Na závinové cesto: 150 g hladkej múky, 1/4 ČL kypriaceho prášku, 1 žĺtok, 1 ČL octu, 1/4 ČL soli, 75-100 ml vody
(Z tejto dávky nám výjde asi 400 g lístkové cesto - ak všetko nepoužijete okamžite, vydrží v chladničke aj niekoľko dní, alebo tiež dlhšie v mraziaku :)

Postup:
Tukové cesto: Na dosku nahrubo postrúhame maslo. Zasypeme preosiatou múkou, premiesime a rýchlo spracujeme do tvaru tehličky. Tukovú tehličku vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu odpočívať.
Závinové cesto: Do väčšej misy preosejeme múku s kypriacím práškom, pridáme žĺtok, ocot, soľ a vodu. Na doske vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Na doske ho sformujeme do bochníka, prikryjeme misou a necháme ho 15 minút odpočívať.
Oddýchnuté cesto rozváľkame do tvaru štvorca a do stredu našikmo položíme vychladnutú tukovú tehličku. Všetky štyri cípy závinového cesta preložíme krížom cez tukové cesto tak, aby tehlička bola celkom zakrytá ako v obálke. Spolu rozváľkame do obdĺžnika, ktorý na 4-krát poskladáme takto: ľavý a pravý okraj cesta preložíme do polovice obdĺžnika tak, aby sa okraje v strede vzájomne dotýkali. Vzniknutý štvorec znova preložíme podobným spôsobom na polovicu. Poskladané cesto necháme 15 minút odpočívať na chladnom mieste.
Potom cesto opäť rozváľkame do tvaru obdĺžnika a preložíme ho 3-krát takto: kratšia strana sa preloží do dvoch tretín obdĺžnika a preloží zvyšnou tretinou. Cesto odložíme znova na 15 minút do chladu a potom ho zasa na 4-krát preložíme tak, ako v prvom prípade. Z hotového cesta pripravujeme slané alebo sladké pochúťky.

Ako alternatívu môžeme pripraviť lístkové cesto s menším obsahom tuku:
Potrebujeme:
Na tukové cesto: 150 g hladkej múky, 250 g masla alebo rastlinného tuku
Na závinové cesto: 250 g hladkej múky, 1 ČL kypriaceho prášku, 3 žĺtky, 1/2 ČL soli, 1 PL octu, 1 PL oleja, a asi 100 ml vody.
Pripravíme podľa rovnakého postupu ako predchádzajúce cesto.

Zdroj: Dobré jedlo Júl 2008

streda 12. septembra 2012

Jablkovo-višňový koláč.

Na 1 hlboký plech potrebujeme:
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 balíček kypriaceho prášku, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček kyslej smotany, 1/2 hrnčeka mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 hrnček nahrubo nastrúhaných jabĺk, 1 hrnček odkôstkovaných višní, štipku škorice
Na polevu: 500 ml šťavy z višńového kompótu, 1 PL kryštálového cukru, 1 balíček Zlatého klasu

V mise zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom, kryštálovým cukrom, kyslou smotanou, mliekom a olejom. Nakoniec pridáme nastrúhané jablká, zavárané višne a štipku mletej škorice. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme v predhriatej rúre na 180C asi 35 minút.
Zo šťavy odoberieme asi polovičné množstvo a spolu s kryštálovým cukrom dáme variť do hrnca. Vo zvyšnej šťave rozmiešame Zlatý klas a primiešame k vriacej šťave. Za stáleho miešania necháme prejsť varom a odstavíme. Necháme trocha vychladnúť a rovnomerne vylejeme na vlažný koláč.



nedeľa 9. septembra 2012

Koláč s jablkovými hniezdami.

Potrebujeme: 200 g masla, 200 g cukru, štipku soli, 2 vanilínové cukry, kôru z polovice čerstvého citróna, 1 ČL škorice, 4 vajcia, 100 g mletých lieskovcov (alebo vlašských), 200 g hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva.
Na krém: 1/2 l mlieka, 1 Zlatý klas, 2 vajcia, 3 vanilínové cukry, 1,25 kg kyslejších jabĺk
Na ozdobenie: práškový cukor, 1 vrecko nasekaných pistácií, alebo len trocha hrozienok:)

Prísady na cesto dáme do misky a spracujeme na hladké cesto. Hlboký plech vymastíme tukom, dáme doň cesto a vyrovnáme ho. Na krém odoberieme 5PL mlieka, rozmiešame v ňom pudingový prášok a 2 žĺtka. Ostatné mlieko s vanilínovým cukrom privedieme do varu a zahustíme pudingovou kašičkou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, a opatrne ho vmiešame do mierne vychladnutého krému. Potom ho rozotrieme na korpus. (Ak máte "slabšiu" rúru odporúčam pred naliatím krému koláč zapiecť vo vyhriatej rúre, asi tak 10 minút). Jablká olúpeme, odstránime jadierka a pokrájame na štvrťky. Nakrájame ich do vejára a poukladáme na vrstvu krému. Dáme upiecť. (asi 50 minút pri teplote 175C). Koláč necháme vychladnúť. Poprášime ho práškovým cukrom a posypeme pistáciami. (Ak použijeme hrozienka, tak nimi koláč posypeme pred pečením).

Zdroj: Diana recepty - Dobroty z babiččiny kuchyně.

piatok 7. septembra 2012

Sladká pochúťka z patizónu.

Patizón očistíme, prekrojíme na polovicu, jadierka vyberieme PL. Očistené slivky od kôstiek, nakrájame na menšie kúsky. Spolu s vanilkovým cukrom (light), škoricou a hrozienkami udusíme na kašu. Pridáme mletý mak, strúhaný kokos a touto masou naplníme patizón. Vrch posypeme slnečnicovými jadierkami (môžeme aj tekvicovými semienkami, prípadne mandľami, alebo orechami). Poukladáme naň ešte plátky masla a dáme asi na 1 hodinu zapiecť do vyhriatej rúry.
Zdroj: Lunárny kalendár - Recepty 2012.

Grankové rezy s výbornou polevou.

Vymiešame 5 vajec, pridáme 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 hrnček granka a 1 hrnček oleja. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri teplote 180C asi 35 minút. Do hrnčeka si urobíme Nescu kávu, osladíme. 1/2 hrnčeka, alebo aj viac kávy vylejeme na ešte teplý koláč, počkáme kým vsiakne. Potrieme lekvárom (použila som malinový). Poleva: 250 ml šľahačkovej smotany zohrejeme a rozpustíme v nej  200 g čokolády na varenie - necháme prevrieť. Vylejeme na koláč a dáme schladiť na noc.

Zdroj: Internet - Adina.blogspot.com




pondelok 3. septembra 2012

Hrnčekový slivkový koláč.

Potrebujeme: 1 kg sliviek, 2 vajcia, 1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček hrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček kyslého mlieka, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 hrnček oleja, škoricový cukor na posypanie.

Hrubú múku zmiešame s polohrubou a pridáme prášok do pečiva, kryštálový cukor, olej, kyslé mlieko a vajcia. Cesto vylejeme na vymastený a múkou posypaný plech. Umyté slivky odkôstkujeme, rozkrojíme na polovice, uložíme na cesto a posypeme cukrom. Nakoniec koláč upečieme vo vyhriatej rúre na 180-200 C.