nedeľa 17. júna 2012

Žalúdkový koláč :)


Potrebujeme na TVAROH: 1 kg tvarohu, 4 vajcia, 1 hrnček cukru, 1 PL Solamylu
Do tvarohu pridáme žĺtky, cukor a vyšľaháme. Z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme do tvarohu, zľahka zamiešame aj so Solamylom.

Potrebujeme na CESTO: 6 vajec, 1 kocka Hery (margarínu), 1/2 hrnčeka cukru, 2 ČL prášku do pečiva, 2 hrnčeky polohrubej múky, 3 PL oleja, 1 ČL kakaa, 1 PL mletého maku, červené potravinárske farbivo (ja som použila 1 PL čierných ríbezlí)
Žĺtky vyšľaháme s margarínom a s cukrom. Za stáleho miešania pridáme prášok do pečiva s múkou a s olejom. Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme do cesta a zľahka zamiešame. Cesto rozdelíme na 3 časti: - do prvej časti pridáme kakao, do druhej mak, tretiu zafarbíme naružovo alebo s ríbezľami.

Príprava na pečenie: Na plech rozotrieme tvarohovú zmes. Na ňu naukladáme striedavo lyžicou cestá: kakaové, ružové a makové tak, aby vytvorili malé polia šachovnice. Pri teplote 160-180C pečieme 60 minút.

Ľahký a vzhľadovo zaujímavý.

Zdroj: 103 zákuskov sestry Anastázie.

pondelok 11. júna 2012

Slávnostné tvarohové rezy.

Potrebujeme: 400 g hladkej múky, 3 PL mlieka, 5 vajíčok, 250 g Hery(masla), 1 prášok do pečiva, 750 g mäkkého tvarohu, 5 PL kakaa, 300 g práškového cukru, 120 g masla, 1 vanilínový cukor, 1 PL škrobovej múčky, 5 PL vody, tuk na vytretie plechu.

Z preosiatej múky, prášku do pečiva, 1PL kakaa, zo zmäkknutej Hery, z mlieka a z 1 žĺtka vypracujeme hladké cesto. Vo fólii ho vložíme na polhodinu do chladničky. Tvaroh vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, so 4 žĺtkami a so škrobovou múčkou. Z 5 bielkov vyšľaháme sneh a vmiešame ho do masy. Polovicu cesta nastrúhame na strúhadle na vymazaný plech a urovnáme. Potrieme ho tvarohovou masou a navrch nastrúhame zvyšok cesta. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180C a pečieme asi 40 minút. Maslo roztopíme, pridáme krupicový cukor, 4 PL kakaa a horúcu vodu. Miešame,kým nedostaneme hladkú polevu. Upečený a ešte teplý koláč polejeme polevou a necháme vychladnúť. Stuhnutý koláč nakrájame na rezy.


Chutí lahodne a ak máte radšej menej sladké koláče, kľudne dajte polovičné dávky cukru :)