štvrtok 29. decembra 2011

Drobné pečivo - tvaroháčiky a´la Marika :)




250 g hrudkovitý tvaroh, 250 g CERA !!!, 250 hladká múka.

Zmiesime (Ceru nastrúhame), vyváľkame a nakrájame štvorce asi 7x7 cm. Plníme čo dom dá: lekvárom, makovou, jablkovou či orechovou plnkou...robíme rôzne tvary...a nakoniec obalíme v práškovom cukre.

Maslové pagáčiky. (Slanečky)



Na 60-80 ks potrebujeme:
100 ml mlieka, 1 KL práškového cukru, 20 g droždia, 150 g masla, 300 g hrubej múky, 100 g uvarených zemiakov, 3 žĺtky, trochu soli, vajce na potretie, sezamové semienka, rascu, mak alebo provensálske bylinky na posypanie

Postup: Z vlažného mlieka, cukru, droždia vymiešame kvások, ktorý necháme nakysnúť. Múku nasypeme do väčšej misy, pridáme najemno postrúhané zemiaky, 50 g zmäknutého masla, soľ, žĺtky a nakysnutý kvások. Vypracujeme hustejšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnyté cesto rozváľkame na pomúčenej doske a natrieme 1/3 zvyšného masla. Cesto položíme do troch vrstiev cez seba, prikryjeme utierkou a necháme 15 min. kysnúť. Tento postup ešte 2x zopakujeme. Potom cesto rozváľkame na hrúbku 1cm a vykrajujeme z neho malé pagáčiky. Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme podľa vlastnej chuti sezamovými semienkami, rascou alebo makom. Pečieme 10 minút pri teplote 200C.

RACIO: Špaldové linecké sušienky:)




300 g špaldovej celozrnnej múky, 200 g bio masla, 100 g sladu - jačmenného, pšeničného, alebo aj ryžového - podľa ľubovôľe

Suroviny spracujeme na cesto a vychladíme v chladničke aspoň hodinu. Je to ideálne cesto so všestranným využitím: na koláčové korpusy, či linecké vianočné pečivo.
VARIANTY:
1. Cesto rozváľkame a vykrajujeme rôzne tvary. Po upečení zlepujeme ovocným džemom s min. podielom ovocia 80% a bez cukru - len s fruktózou. Ozdobíme horkou čokoládou - 70percent kakaa.

2. Na rozváľkané cesto nasypeme čistý nesírený sušený zázvor (nadrobno nasekaný). Posypeme škoricou a vykrajujeme kolieska.

3. Odoberieme 1PL múky a pridáme 1PL karobu a 3 PL mletých orechov. Plníme do formičiek - medvedie labky. Pre zmenu môžeme pridať i korenie: roztlčený klinček a trochu škorice.

4. Do základného cesta pridáme 3PL strúhanej mrkvy a 2PL kokosu. Inokedy môžeme pridať 1KL mletého zázvoru. Z vvváľkaného cesta vykrajujeme sušienky.

štvrtok 22. decembra 2011

RACIO: Raw jablkový rez a la Mirabhai:)



Jablková drť z odšťavovača, alebo 4 nastrúhané jablká (vyžmýkané), sušené ďatle, hrozienka, brusnice, slivky (po hrsti), mletý ľan: zlatý a hnedý 1:1 (3 dcl hrnček - 1a pol hrnčeka z oboch druhov), perníkové korenie, kardamom, vanilka (prípadne med, pomarančová šťava)
Posýpka: strúhaný kokos, sójová šľahačka v spreji

Ľan zmiešame s pomixovanými, vopred (na pár hodín) namočenými ďatlami a hrozienkami. Malú formu potrieme kokosovým olejom, nahrubo vysypeme kokosom, rozotrieme cesto (ľan s ovocím), navrstvíme jablká pomiešané s perníkovým korením, máčanými slivkami (nadrobno nasekanými), hrozienkami, brusnicami (zmes sa prip. môže dochutiť medom a trochou pomarančovej šťavy), posypeme posýpkou - nasucho zmixovanou-najemno pomletou kombináciou mandlí, kardamomu, kokosu a vanilky. Min. 1 hod. necháme koláč odstáť v chladničke, podávame so šľahačkou.

Koláč prastarej mamy: ILONKA TÉSTA .




Cesto: 54 dg hladkej múky, 33 dg masla, 15 dg cukru, 1/2 kôry z citróna, 3 žĺtka, všetko sa spolu zmiesi na cesto a nechá sa aspoň hodinu odstáť. 1/3 cesta odložíme na mriežku.
Plnka: 33 dg cukor, 4 žĺtka - spolu vymiešame dopenista a potom pridáme 30 dg orechov a sneh z 9 bielkov.
Cesto vyváľkame, natrieme pikantným (ríbezľovým) lekvárom, navrstvíme plnku a z 1/3 cesta urobíme na koláč mriežku. Upečieme a posypeme práškovým cukrom.

utorok 20. decembra 2011

RACIO: Jablká s prekvapením :)


Pre 2 osoby: 2 PL hrozienok, 2 sušené figy, 1 PL lieskovcov, 3 PL pomarančovej šťavy, 1 KL citrónovej šťavy, 1 PL bylinkového alkoholu, štipka škorice, 2 veľké šťavnaté jablká, 1 bielok, 20 g trstinového cukru
Postup: Hrozienka, figy a lieskovce nasekáme. Pomarančovú, citrónovú šťavu a bylinkáčku a škoricu zmiešame. Sušené ovocie necháme v nej asi 30 min. marinovať. Predhrejeme trúbu na pečenie. Jablká rozpolíme a odstránime jadrovník a malou lyžičkou vydlabeme do nich priehlbinky. Vydlabanú dužinu nasekáme a zmiešame so sušeným ovocím a orieškami. Jablká naplníme zmesou a postavíme vedľa seba do malého pekáča. Pečieme asi 10 min. v predhriatej rúre. Počas toho ušľaháme z bielka sneh a pozvoľna do neho vmiešame cukor. Zapečené jablká vyberieme z rúry, rozdelíme na ne sladký sneh a hneď ich vrátime do rúry. Dopekáme ešte asi 12 minút.

nedeľa 18. decembra 2011

Mamkine ORECHY :)



Cesto: 30 dg hladkej múky, 30 dg grízovej - hrubej múky, 30 dg masla, 20 dg práškového cukru, 25 dg mletých orechov, 1 vajce
Plnka: 4 celé vajcia, 20 dg kryštálového cukru - uvaríme spolu nad parou na krém. Do tejto už vychladenej zmesi sa vmieša 30 dg masla, primiešame rum, prípadne mleté orechy.

Toto je dávka na 80 kusov. (Robila som z polovičnej:)

Rumové guľky.



Potrebujeme: 100 mletých lieskovcov, 120 g strúhaného kokosu, 100 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 100 g stúhanej horkej čokolády, 4-5 PL rumu, strúhaný kokos, kakao na obaľovanie.
Mleté lieskovce a strúhaný kokos ľahko opražíme a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame dopenista, primiešame cukor, vanilínový cukor, čokoládu a rum. Nakoniec pridáme opražené lieskovce a strúhaný kokos a všetko spolu premiešame. Z masy formujeme malé guľky, ktoré obalíme strúhaným kokosom, alebo kakaom...a poukladáme do papierových košíčkov. Uložíme do chladu.

štvrtok 1. decembra 2011

Jednoduchý koláč s čokoládou.




Na cesto: 6 žĺtkov, 250 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 3PL teplej vody, 350 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 250 ml oleja, sneh zo 6 bielkov, 100 g hrozienok, 1 Zdobenie tmavé Dr.Oetker
Na polevu: 2 tmavé polevy v prášku tiež Dr.Oetker, 6PL horúceho mlieka

Príprava: Žĺtky, kryštálový cukor, vanilínový cukor,vodu a olej ušľaháme na penu. Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva. Z bielkov ušľaháme sneh. Do ušľahanej peny v 2 fázach zapracujeme hrozienka, zdobenie a sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymasteného a vysypaného plechu, uhladíme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 30 min. pri teplote 160C. Upečený koláč necháme vychladnúť a polejeme pripravenou polevou. Povrch môžeme ozdobiť podľa chuti.

Tvarohovo-marhuľový koláč.



Potrebujeme: Cesto: 300 g hladkej múky, 2 KL kypriaceho prášku do pečiva, 80 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 2 vajcia, 100 g zmäknutej Hery
Plnka: 50 g rozomletých piškót, 50 g zomletých mandlí, 1kg jemného tvarohu, 4 vajcia, 150 g práškového cukru, 3-4 PL citrónovej šťavy, nastrúhaná kôra z 1 citróna, 2 vanilkové pudingy, 200 - 250 ml smotany na šľahanie (alebo 1 balenie šľahačky v prášku)
Na obloženie: asi 500 g kompótových - odtečených marhúľ, alebo 700 g čerstvých marhúľ
Na potretie: 3-4 PL marhuľového džemu
Na posypanie: 50 g opražených plátkov mandlí, alebo zomletých

Príprava: Ovocie necháme na sitku odkvapkať. Na miernom ohni opražíme mandle a necháme ich bokom na posypanie.
Sypké suroviny na cesto v miske premiešame, pridáme ostatné suroviny a ručne premiešame. Vymiešame cesto, ktoré necháme asi 30 min. odpočívať v chlade. Na pomúčenej doske vyváľame cesto na veľkosť veľkého plechu. Pomocou valčeka cesto prenesieme na vymastený a vysypaný plech a cesto vtlačíme do rohov. Strúhanku z piškót a mandlí premiešame a posypeme cesto. Suroviny na plnku, okrem smotany na šľahanie, krátko vyšľaháme. Nakoniec ušľaháme smotanu a jemne ju vmiešame do pripraveného tvarohu. Plnku natrieme na posypané cesto a rovnomerne uhladíme. Polovičky marhúľ kladieme na plnku rozrezanou stranou dole. Dáme piecť do vyhriatej rúry. 40 - 50 min. na 180C. Upečený, ešte teplý koláč potrieme marhuľovým džemom. Posypeme mandľami a necháme vychladnúť. Koláč uchovávame zakrytý.