nedeľa 31. júla 2011

Obľúbená " Bábovka od Milady".




Potrebujeme: 6 vajec, 20 dg cukru, 20 dg hladkej múky, 1 dcl oleja, 1 dcl vlažnej vody, 1/2 vanil. cukru, 1 prášok do pečiva, 1 PL kakaa
Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom a pridáme letnú vodu. Až potom po troške pridávame olej a miešame. Postupne pridáme vanilínový cukor, hl. múku s práškom do pečiva a nakoniec z bielkov vyšľahaný tuhý sneh. Rýchlo ho vmiešame a vlejeme do vymastenej a hr. múkou vysypanej bábovkovej formy. Pri vylievaní si necháme trocha cesta a dáme do ňho kakao, premiešame a vlejeme po strede bábovky. Upečieme.

streda 20. júla 2011

RACIO: Koláč zo zeleného čaju :)


l
Potrebujeme: 250 g Hery, 250 g trstinového nerafinovaného cukru, 5 vajec, 250 g polohrubej špaldovej celozrnnej múky, štipka soli, 1/2 instantného droždia, 15 g jemne mletého zeleného čaju (vybrala som ho z vrecúšiek), 50 g posekaných orechov, maslo na vymastenie formy.

Postup: V miske vymiešame maslo, cukor, žĺtky dopenista. Pridáme múku, čaj, droždie a vyšľaháme hladké cesto. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do cesta. Pridáme nasekané orechy a premiešame. Formu vymastíme maslom (Herou) a vylejeme do nej cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút.
Chutí výborne! :)))

Cuketový koláč s kokosom.



Potrebujeme: 2 hrnčeky postrúhanej cukety, 1 hrnček kryštálového cukru, 4 vajcia, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu, 2 PL kakaa, 1 vanilínový cukor, 1 KL sódy bicarbóny, 150 ml oleja, 4-5 lyžíc pikantného džemu, 100 g čokolády na varenie, 2 PL práškového cukru.

Vajcia vymiešame s kryštálovým cukrom, postupne pridáme cuketu, múku, kypriaci prášok, kokos, kakao, vanilínový cukor, sódu bicarbónu a olej. Všetko dobre premiešame, cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme.
K dvom lyžiciam vody prisypeme práškový cukor, dáme na oheň a keď sirup vrie, pridáme nalámanú čokoládu. Odstavíme z ohňa a miešame, kým sa neroztopí. Vychladnuté cesto potrieme najprv džemom, potom čokoládovou polevou a na záver posypeme kokosom.

pondelok 18. júla 2011

Ovocno-tvarohová torta.




Potrebujeme: 220 múky, 2 KL prášku do pečiva, 500 g tvarohu, štipka soli, 4 PL oleja, 2 žĺtky, 180 g cukru
Plnka: 2 vajcia, 1 vanilínový cukor, 100ml sladkej smotany, 30 g krupice, 2 KL škrobovej múčky, 1 PL citrónovej šťavy, 500 g zmesi čerstvého (mrazeného) bobuľovitého ovocia, 2 balíčky čírej želatiny, 2 dcl ovocnej šťavy.
Postup: Pomiešame múku s práškom do pečiva, pridáme 100 g tvarohu, soľ, olej, žĺtok a polovicu cukru. Vymiesime cesto a asi na 30 min. odložíme do chladu. Potom cestom vytlačíme dno vymastenej a múkou vysypanej formy na koláč, pričom vytiahneme jeho okraj.
Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme dopenista so zvyšným cukrom a vanilínovým cukrom, pridáme smotanu, krupicu, škrobovú múčku, zvyšný tvaroh a citrónovú šťavu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme ho do masy a natrieme ju na koláč. Pečieme pri 180C asi 45minút a po dopečení necháme ešte asi 10 minút stáť vo vypnutej rúre.
Vychladnutý korpus obložíme ovocím. Želatínu pripravíme podľa návodu s ovocnou (jablkovou) šťavou a cukrom. Zalejeme ňou ovocie a necháme vychladnúť. Môžeme ozdobiť medovkou.
Výborný-osviežujúci koláč:)

Ríbezľový koláč II.



Potrebujeme: 200 g múky, 1 prášok do pečiva, 125 g Hery, 200 g práškového cukru, 2 žĺtky, 500 g ríbezlí, 2 bielky, 2 KL škrobovej múčky

Postup: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme Heru, polovicu cukru a žĺtky a vymiesime krehké cesto. Cesto necháme asi 30 minút v chlade odležať.
Vyváľkaným cestom vyložíme dno tortovej formy, pričom okraj trochu povytiahneme. Pečieme v predhriatej rúre pri 200C asi 15 min. Ríbezle umyjeme a vidličkou ich oberieme zo stoniek, niekoľko odložíme na ozdobu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme (po lyžičke) zvyšný cukor a škrobovú múčku a 5 minút šľaháme ďalej. Bobule pridáme do bielkovej hmoty a rozdelíme ju na upečený koláč. Koláč ešte dopekáme pri 200C asi 10min. do svetlohneda. Ozdobíme zvyšnými ríbezľami.

Rebarborový koláč s posýpkou.



POTREBNÉ PRÍSADY: 400 g očistenej rebarbory, 2 poháre bieleho jogurtu (pohár s objemom 200 ml), 2 vajcia, 2 PL oleja, 2 poháre polohrubej múky, 1 pohár kryštálového cukru,1 prášok do pečiva
posýpka: 50 g masla, 80 g hrubej múky, 40 g práškového cukru

Postup: Rebarboru umyjeme, ošúpeme, nakrájame na kúsky, v mise zasypeme kryštálovym cukrom a necháme odležať aspoň 30 minút.Rebarbora zatiaľ pustí šťavu, čím sa zbaví trpko-kyslej chuti. Scedíme ju a vyžmýkame. Takto sa pekne "vypotila". Zmiešame jogurt so žĺtkami a olejom, pridáme múku, kryštálový cukor, prášok do pečiva a všetko spolu vyšľaháme. Jemne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov so štipkou soli. Cesto vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a navrch dáme nakrájanú rebarboru. Z masla, hrubej múky a práškového cukru urobíme posýpku, ktorou posypeme cesto s rebarborou a celé to "oškorico-cukrujeme".Pečieme vo vyhriatej rúre cca 60 minút pri 180 °C. Musíme dávať pozor, aby sa rebarbora nespálila. No a potom už treba len počkať, až koláč vychladne :)

ŠUP DO RÚRY :)



Rozpustíme 1 Heru, do nej zamiešame 2 poháre kryštálového cukru, 3 PL kakaa, 1 pohár vlažnej vody. Vymiešame. Zo zmesi odoberieme 1 pohár a odložíme. Do ostatného primiešame 4 celé vajcia, 2 poháre polohrubej múky, 1 prášok do pečiva a vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Po upečení lyžicou ho natrieme masou z odloženého pohára. Posypeme kokosom alebo mletými orechami.
Poznámka: Do cesta pravdaže môžeme pridať akékoľvek ovocie:)