piatok 20. mája 2011

Ruské rezy.




1.cesto: 5 vajec, 5 lyžíc kryštálového cukru, 5 lyžíc polohrubej múky, 1/2 lyžičky prášku do pečiva, marhuľový lekvár
2.cesto: 6 vajec, 260 g práškového cukru, 240 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 lyžica kakaa, 6 lyžíc teplej vody, 2 poháre (700 ml) marhuľového kompótu, čokoládová poleva

1. cesto: Cukor a žĺtky vymiešame do penista, pridáme múku s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. Cesto dáme na vymastený, pomúčený plech a upečieme. Vychladnuté ho prekrojíme na dva tenké pláty. (Mne sa prekrojiť nedalo, upiekla som ešte jeden:)
2. cesto: Cukor vymiešame s vodou, pridáme žĺtky, múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Viac ako polovicu cesta rozotrieme na plech. Zvyšok rozdelíme a do menšej časti vmiešame kakao. Lyžicou ho rovnomerne povkladáme do cesta na plechu. Po celej ploche potom rozložíme scedené marhule a navrch nalejeme zvyšok bieleho cesta. Upečieme.
Plát z prvého cesta natrieme lekvárom, prikryjeme druhým cestom (s marhuľami). Polejeme ho šťavou z kompótu (môžeme ju prisladiť), natrieme lekvárom a zakryjeme druhým bielym plátom cesta. Zaťažíme a na pár hodín dáme do chladu. Potom koláč polejeme čokoládovou polevou a prekrojíme na 3 rovnaké diely.

Martinské rezy.



250 g hladkej múky, 250 g tuku (Palmarinu, Helie, Hery), 4 PL kyslej smotany
Plnka: 4 vajcia, 200 g práškového cukru, 5-6 jabĺk, 150 g orechov alebo maku, 1 vanilínový cukor, 2 PL kakaa

Múku, tuk a smotanu dôkladne zmiesime a zabalené cesto odložíme aspoň na pol hodiny do chladu. Jablká očistíme a najemno postrúhame. Pripravíme plnku: Žĺtky s cukrom vymiešame do penista, pridáme jablká, orechy (alebo pomletý mak), vanilínový cukor a kakao. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zapracujeme ho do plnky.
Cesto rozdelíme na polovice, obe rozváľkame. Jednu dáme na vymastený plech, rozotrieme na ňu plnku a zakryjeme druhou polovicou cesta. Vrch natrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou. Pečieme 30-40 minút.

nedeľa 15. mája 2011

Rezy Speculatius.


Cesto: 250 g hladkej múky, 1 ČL kypriaceho prášku, 160 g Hery, 150 g práškového cukru, soľ, 10 g medovníkového korenia, 2-4 PL mlieka (aby sa cesto nedrobilo), 1-2 vajcia

Plnka: 100-150 g práškového cukru, citŕonová kôra, 40 g olúpaných a posekaných (pomletých) mandlí.

Na ozdobenie: 30 ks olúpaných celých mandlí, 2 balíčky vanilínového cukru, 200 g čokolády

Múku preosejeme s kypriacim práškom, pridáme pokrájanú Heru, cukor, na špičku noža soli, medovníkové korenie, vajce a mlieko. Spracujeme ho na cesto bez hrudiek a na 2 hod. ho odložíme do chladničky.
Olúpané a posekané mandle zmiešame s postrúhanou citrónovou kôrou a s cukrom.Cesto rozdelíme na dve časti a rozváľkame na pláty. Jeden preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, na to nasypeme plnku. Plnku prikryjeme druhým plátom. Pritlačíme, vrch potrieme rožšľahaným vajcom, rovnomerne napicháme 30 celých mandlí a upečieme pri teplote 175C. Po vychladnutí nakrájame na malé štvorce, ktoré namáčame v roztopenej čokoláde alebo posypeme vanilínovým cukrom.

Nebo v ústach.


Cesto: 8 vajec, 300 g práškového cukru, 1 Heru, 120 g postrúhaného kokosu, 2 hrste nasekaných (pomletých) orechov, 2 PL kakaa, 100 g hrubej múky
Plnka: 100 g kryštálového cukru, 400 ml mlieka, 2 žĺtky, 1 Zlatý klas, 1 maslo (Heru)
Poleva: 2 biele čokolády (200 g), 6 lyžíc oleja, 250 g marhuľového džemu

Cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom a Herou. Z bielkov vyšľaháme sneh, k žĺtkovej zmesi pridáme 1/2 snehu, strúhaný kokos, orechy, kakao, múku a nakoniec primiešame zvyšný sneh z bielkov. Cesto dobre vymiešame, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo vymastený a vysypaný múkou) a upečieme.
Plnka: Cukor na panvici skaramelizujeme a zalejeme 200 ml vlažného mlieka. Krátko povaríme, kým sa karamel nerozpustí. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame žĺtky a Zlatý klas. Vlejeme do karamelu a povaríme 3 minúty. Do vychladnutej zmesi vmiešame maslo (Heru).
- Koláč natrieme džemom, nanesieme krém a polejeme polevou, ktorú pripravíme z bielej čokolády a oleja.