streda 23. februára 2011

Srdiečka.



Prísady asi na 50 ks: 200 g hladkej múky, 50 g mletých lieskovcov, 1 1/2 balíčka čokoládového pudingového prášku, 80 g kryštálového cukru, 1 ČL postrúhanej pomarančovej kôry (alebo pár kvapiek pomarančového oleja Nahrin),1/2 ČL perníkového korenia, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli, 80 g masla alebo Hery, 1 vajce, voda(mlieko) podľa potreby
Na ozdobenie: malinový lekvár, 50 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 a 1/2ČL škorice.

Postup: Múku, oriešky, pudingový prášok, cukor, pomarančový olej (kôru), perníkové korenie, prášok do pečiva a štipku soli zmiešame. Pridáme maslo s vajcom a vymiesime hladké cesto.
Ak je cesto príliš suché a drobí sa, pridáme trocha mlieka alebo vody. Ešte raz premiesime, urobíme z cesta bochník a necháme v kľude odpočívať asi hodinu. Cesto vyváľkame na hrúbku asi 3 mm, vykrajujeme srdiečka a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 10 min. v rúre predhriatej na 180C. Kryštálový cukor zmiešame s vanilínovým cukrom,škoricou. Ešte horúce upečené srdiečka potrieme lekvárom, po dve zlepíme k sebe a obalíme v cukrovo-škoricovej zmesi.
Poznámka: Ak sú srdiečka suchšie, alebo rýchlo vychladnú namiesto kryštálového cukru použite práškový (kvôli držaniu:)

RACIO: Slnečnicové guličky:)



Suroviny na 20 ks: 60 pomletých slnečnicových semienok, 60-80 g instantnej kaše (pšeničnej, ryžovej, špaldovej, pohánkovej...), 1 PL medu, 1PL rozohriateho tuku (Hery, palmovo-kokosového), trocha rumu, alebo silnej čiernej kávy, alebo pár kvapiek pomarančového Nahrinu, ružovej vody

Postup: Pomleté semienka zmiešame s instantnou kašou, pridáme med,tuk,rum...prípadne trocha vody, sójového mlieka. Vymiesime hmotu z ktorej tvarujeme guličky a ktoré potom obalíme v karobovom prášku (na obrázku) alebo v sušenom sójovom mlieku, v granku...

sobota 19. februára 2011

Makový koláč s višňami.




Suroviny: 1 pohár višní (370 g-čisto), 1 jablko, 1PL citrónovej šťavy
Na cesto: 350 g polohrubej múky, 1 bal. prášku do pečiva, 150 g cukru, 1 bal. vanilínového cukru,
4 vajcia, 175 g vychladeného rozpusteného masla, alebo margarínu, 150 ml mlieka, 30 g maku
Na posypanie: 2PL práškového cukru

Višne necháme v site odkvapkať alebo ich osušíme v papierovej utierke. Jablko ošúpeme, rozštvrtíme a odstránime jadierka. Nahrubo ho nastrúhame a zmiešame s citrónovou šťavou.
Zmiešame múku s práškom do pečiva, s cukrom a s vanilínovým cukrom. Pridáme vajcia, maslo alebo margarín a mlieko - všetko dobre premiešame. Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej pridáme postrúhané jablko a do druhej primiešame mak. Do vymastenej formy s plným stredom najprv naplníme jablkové cesto, potom makové, a navrch poukladáme višne. Koláč upečieme. Keď vychladne, vyklopíme a necháme vychladnúť. Posypeme ho práškovým cukrom.

štvrtok 17. februára 2011

Koláč s piškótovou posýpkou.




Suroviny: 150g polohrubej múky, 3zarovnané KL prášku do pečiva, 1 bal. instantného krému s vanilkovou príchuťou, 100 g cukru, 4 vajcia, 150 g vychladeného roztopeného margarínu
Na polevu: čokoládový sirup
Na posýpku: 100 g nadrobno nakrájaných piškótových keksov s pomarančovou plnkou a čokoládovou polevou
Na posypanie: 1 PL práškového cukru
Na ozdobenie: 200 ml smotany na šľahanie, 1 bal. vanilínového cukru, 1 bal.stužovača do šľahačky, zvyšné piškótové keksy

Postup: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme vanilkový krém v prášku, cukor, vanilínový cukor. Všetko dobre premiešame. Pridáme vajcia a margarín. Cesto dobre, dohladka premiešame a vylejeme do vymastenej tortovej formy (priemer 26 cm) a povrch zahladíme.
Čokoládový sirup-polevu špirálovite nastriekame na povrch koláča. Na posýpku nadrobno pokrájame piškóty, rozdelíme ich na koláč a vložíme celý koláč do rúry. Koláč vyklopíme z formy a necháme vychladnúť. Posypeme ho práškovým cukrom.
Smotanu šľaháme pol hodiny, zmiešame vanilínový cukor a stužovač, prisypeme ich do smotany a ušľaháme dotuha. Koláč ozdobíme šľahačkou a keksami.
(Ja som nepoužila šľahačku, piškótové keksy som nalepila na koliesko z polevy:)

utorok 8. februára 2011

Orieškový koláč.



Suroviny: 300 g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 150 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 4 vajcia, 100 g vychladeného roztopeného margarínu, 150 ml vaječného likéru, aróma horkých mandlí, 50 g mletých lieskových orieškov, 100 g postrúhanej čokolády.
Na polevu: 100 g horkomliečnej polevy, 20 g kokosového tuku (alebo len hotovú orieškovú polevu)
Na posypanie: hoblinky zo 100 g bielej čokolády

Postup: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme cukor a vanilínový cukor - premiešame. Pridáme vajcia, margarín, vaječný likér a arómu. Vymiešame. Pridáme lieskové oriešky a strúhanú čokoládu. Dobre opäť premiešame. Cesto dáme do vymastenej tortovej formy (priemer 26 cm) a povrch zahladíme. Upečieme - asi 40 min. pri 180C. Koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladený koláč potrieme mliečnou polevou a ozdobíme na hoblinky nastrúhanou bielou polevou. Hnedá poleva musí byť ešte natoľko teplá, aby sa hoblinky na ňu prichytili, ale nerozpustili.

piatok 4. februára 2011

Grófkin koláč.




Cesto: 450 g polohrubej múky, 125 g Hery, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 200 g práškového cukru, 4 žĺtky, 1-2 lyžice mlieka, citrónová kôra, 1 lyžica kakaa
Plnka: 7 očistených jabĺk, sneh zo 4 bielkov, 1 balíček vanilínového cukru, 2 PL kryštálového cukru,
70-100 g posekaných orechov, 70-100 g hrozienok

Na doske vypracujeme zo surovín vláčne cesto a tretinu z neho odložíme v mikroténovom vrecku do chladničky. Do zvyšku pridáme kakao. Rozváľkame na veľkosť plechu a pomocou valčeka preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech.
Na cesto postrúhame jablká, posypeme vanil.cukrom a kryštálovým cukrom, posekanými orechami a hrozienkami. Môžeme pridať škoricu.
Na jablká rozotrieme sneh z bielkov a naň postrúhame cesto z chladničky. Dáme upiecť do mierne predhriatej rúry asi na 30 min. Hotový koláč ozdobíme rozpustenou čokoládou.

Poznámka: ja som ho poupravovala nasledovne: Kakao som dala do celého cesta, požiala som dva 7-dcl poáre nakladaných, postrúhaných jabĺk, orechy som pomlela a na záver som použila bielu polevu :)))

RACIO: Anízový chlebíček.



200 g jemnej celozrnnej múky, 150 g uvarených zemiakov, 100 g vylúpaných orechov, 200 g hnedého cukru, 3 domáce vajcia, kávová lyžička mletého anízu.

Postup: Vajcia s cukrom dobre vymiešame, pridáme mletý aníz, posekané orechy, vychladnuté - pretlačené zemiaky, hrubozrnnú múku a dobre premiešame. Pomaly pečieme vo vymazanej a vysypanej forme. Po upečení posypeme sušeným sójovým mliekom, alebo necháme vychladnúť, nakrájame a posypeme hnedým cukrom.